събота, 9 юли 2011 г.

Месена торта




За блатовете
-2 яйца
-100г захар
-2 прахчета ванилия
-малко канела /по желание/
-1 пак. 10г амонячна сода
-брашно-2-3 ч.ч. в зависимост от големината на яйцата
Яйцата и захарта се разбъркват и се оставят известно време , за да се разтопи захарта.Сместа се ароматизира и започва прибавянето на брашно/пресято със содата/ при непрекъснато бъркане.Когато тестото се събере около бъркалката , се доизмесва на набрашнен плот.Разделя се на най- малко 5 топки за торта с диаметър 22-24 см.Колкото по- тъничко се разточва тестото , толкова по- добре.Всяка петура се пече на 200 градуса в/у набрашнена тавичка или хартия за печене.Докато се пече, тестото мирише на амоняк , но след охлаждане не остава никаква миризма ,както е при сода бикарбонат.

За крема
-1литър прясно мляко
-2 яйца
-1ч.ч. захар/ или на вкус/
-2 прахчета ванилия
-2с.л. брашно
-2с.л. нишесте /с аромат на ванилия/
-1 пак. 125 г масло
Млякото се сварява и към него се прибавят яйцата , брашното, захарта ,нишестето и малко водичка, разбъркани на гладка каша.Кремът се бърка няколко мин. на котлона до сгъстяване.Ароматизира се и докато е още топъл , се добавя маслото. Бърка се отново , докато кремът поеме маслото.
Кремът се охлажда и с него се намазват блатовете.Ако са по- дебелички, се слага повече крем . Няма нужда от сиропиране.Гарнира се с ядки по желание.
Тортата трябва да отлежи поне една нощ , за да омекне.При сервиране върви добре с плодови желета, сладко, карамелен топинг...

Няма коментари:

Публикуване на коментар