петък, 8 юли 2011 г.

Торта Зайко - кулинар



Фигурката на Зайко е от дърво.Видях я , влюбих се в нея и веднага и намерих място.

За шарения блат:
- 4 яйца+2 жълтъка
- 1 ч.ч. захар
- 4 с.л. гореща вода
- 4 с.л.олио
- ванилия
- 1 ч.ч. брашно
- 1 с.л.какао


за белия блат
- 2 белтъка
- 1/2 ч.ч. захар
- 2 с.л. гореща вода
- 2 с.л. олио
- 2 с.л.кокосови стърготини
- 2 с.л.брашно
- ванилия

крем м/у блатовете
- 1 пак суха сметана /разбива се със 150г студено мляко/
- 200 г пюре от праскови
- 125 г масло разбито с 1ч.ч. пудра захар и ванилия
- 10 г желатин
Внимателно се смесват двата крема и пюрето. За да не се пресече, е добре да са с еднаква температура. Добавя се разтопения желатин, който също трябва да е охладен, но не стегнат.
Блатовете се сиропират със сок от компот или захарен сироп
Тортата се сглабя във формата с подвижен ринг.След охлаждане и стягане фино се намазва с маслен крем от 100г масло и 100г пудра захар. Оставя се да се стегне крема и се залива с глазура от 150 г черен шоколад разтопен на водна баня с малко олио.

Няма коментари:

Публикуване на коментар