вторник, 19 юли 2011 г.

Спаначен флан с маслини


За тестото
-70г масло
-200г брашно
-1/2 ч.л. бакпулвер
-1/2 ч.л. сол
-1 яйце
-шепа нарязани на дребно черни маслини
За плънката
-3 -4 коренчета спанак
- няколко перца пресен лук
-скилидка чесън
- копър
-магданоз
-2 яйца
-125г извара
-1с.л. гъсто кисело мляко
-70 г сирена изостанали в хладилника
-шепа нарязани черни маслини
-малко сол/ако изварата е безсолна/
Начин на приготвяне
Брашното се пресява с бакпулвера и солта,добавя се маслото на малки парченца и се стрива на трохи с брашното.Следва яйцето и маслините.Замесва се тесто , което почива в хладилника , докато се приготви плънката.
Спанакът се бланшира в солена вряща вода, отцежда се и се нарязва на дребно.Добавя се лукът , чесънът , зелените подправки , яйцата , маслините и млечните продукти.
Тестото се дели на 12 топчета , които се разточват с брашно , надупчват се с вилица и се поставят в гнездата на формата.Напълва се със сместа до горе и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Става и без хартиени подложки.
Този флан може да се изпече и в голяма форма.Идеята да го направя в малки чашки взаимствах от Йоли/Вкусно с../

Няма коментари:

Публикуване на коментар