понеделник, 18 юли 2011 г.

Шоколадов сладкиш




за блата
-2 яйца
-150г захар
-шипка сол
-150 ml олио
-150ml айрян
-1 ч.л. бакпулвер
-1/2 капсула есенция ром
-2 прахчета ванилия
-2 ч.ч. /по 200ml/ брашно
-2 супени лъжици какао
Яйцата и захарта се разбиват до побеляване.
Добавя се олиото и айряна.
Сухите съставки се пресяват заедно и се пазбъркват добре с останалата смес.
Блатът се пече във форма с диаметър 24см / или в правоъгълна тавичка/ в предварително загрята до 180 градуса фурна.
Готовият блат се охлажда и се нарязва на ромбове или квадрати , които леко се отдлят един от друг.

за шоколадовата заливка
-200г захар
-150 ml вода
-125г масло
-2с.л./с куп/ какао
-100г сухо мляко
-2 прахчета ванилия
Сухите съставки се пресяват заедно.
Водата , маслото и захарта се загряват на котлона, до докато зяахарта се разтвори.
Течността се изсипва на струя в сухите съставки при непрекъснато разбъркване с миксера .
Течният шоколад се оставя леко да се охлади и от време на време се разбърква , за да не хване коричка.
Когато консистенцията му е подходяща на гъстота, се излива в/у нарязания сладкиш.
Шоколад трябва да попадне и между парчетата.
Изчаква се глазурата да се охлади .Тя не се втвърдява напълно , а остава лепкава и прави сладкиша невероятно сочен .

Няма коментари:

Публикуване на коментар