вторник, 19 юли 2011 г.

Понички с крем



за тестото
-1 кофичка кисело мляко
-1 яйце
-1ч.л.сол
-2ч.л. захар
-1/2 ч.л. сода за хляб
-1с.л.олио
-брашно за нормално тесто
В купа се разбъркват всички продукти , към които постепенно се добавя брашното. Бърка се , докато тестото се събере на топка около бъркалката. Измесва се в/у набрашнен плот , докато спре да лепне и стане гладко и еластично.Разделя се на 4 топки и се покрива с кърпа.
Това е универсалната рецепта за бързи содени мекички.
Като пълнеж до сега съм използвала яйце и сирене , мармалад , продукти за пица, пилешко с гъби...
Днес реших да направя понички с крем.
за крема
-500 милилитра прясно мляко
-5 с.л. захар
-1 яйце
-2с.л.брашно
-2с.л. нишесте ванилия
-2 прахчета ванилия
- бучка масло
Яйцето , захарта , брашното и нишестето се разбъркват с малко мляко на гъста , гладка каша, която се прибавя към врящото мляко.Бърка се непрекъснато до получаване на гъст крем.В топлия крем се добавя маслото и ванилията и отново се бърка , докато ги поеме.Кремът се оставя много добре да се охлади и стегне.

Тестото се разточва на тънка кора.С чаена лъжичка се слага от крема на купчинки , които са на разстояние една от друга/в/у половината площ на кората/.Загръща се и с чаша се "отрязват" поничките.Деликатният момент е пърженето . В тигана трябва да има достатъчно мазнина.Трябва да се регулира температурата така, че поничките да не загорят отвън , а вътре да са сурови.Ако мазнината е със слаба температура , ще се напият с олио.Когато поничките са готови , се отцеждат в/у салфетка и се поръсват с пудра захар.
Вкусни са както топли, така и охладени.

Дънкин Донътс да си гледат работата....... wink1

4 коментара:

  1. Много вкусни понички.Вече ги изпробвахме,само че моите се надуха повече,като бухти. Може би защото в доста олио ги пържих,дори сами се обръщаха.Следващия път ще коригирам дебелината на тестото си и количеството мазнина.Иначе са перфектни,особено с пудра захар. Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  2. ninfil,радвам се , че са ви харесали.Това е най-лесното и бързо тесто , от което правя дори пици и гюзлеми.
    Благодаря за доверието!

    ОтговорИзтриване
  3. За нищо,в най-скоро време ще ги кача и в моя блог,заповядай да видиш твоите понички в мое изпълнение :)

    ОтговорИзтриване
  4. Ива: хубава рецепта, но трябва да я препиша заради баба ми. ЦЯЛАТА!!!!!
    Много е дълга! >: (

    ОтговорИзтриване