понеделник, 18 юли 2011 г.

Тиквени наслади



4-5 с. л.захар се карамелизират .
Добавя се бучка масло колкото голям орех.
В карамеления сос се задушава под капак 1 купа настъргана тиква/цигулка/ и пръчка канела.
От време на време се разбърква , за да не загори.
Когато влагата се изпари и тиквата омекне , се снема от котлона.
Пасира се , налива се струйка прясно мляко до получаване на гладко и плътно пюре.
При необходимост се подслажда допълнително на вкус.
Подправя се по желание /канела , ванилия , карамфил , джинджифил , индийско орехче , кардамон/Комбинацията и количеството на подправките е според вкуса.Аз сложих само канела и ванилия.
На 1/2 литър тиквено пюре се добавя 10г предварително подготвен желатин /накиснат в студена вода и разтопен/.
Кремът се охлажда за няколко часа в хладилник.
Може да се комбинира с ядки по желание.

Аз охладих част от крема на тънък слой в/у намаслена хартия за печене .
Приготвих кокосов пълнеж тип Рафаело/кондензирано мляко , масло , кокосови стърготини/, оформих фитил и навих малки рулца , които сервирах оформени като пънчета.


Няма коментари:

Публикуване на коментар