Научих тези сладки от Пепчо/дето си храни канибалите/, тя ги знае от Берина......абе който не вярва , да пита Арменския поп...
Готови ли сте да опитате?
Продукти:
-1ч.ч. олио (аз и Пепчо ги предпочетохме с масло/
-1ч.ч. вода
-1ч.л. сода за хляб/аз сложих бакпулвер/
-щипка сол
-брашно - на мен ми пое 3 1/2ч.ч.,
-локум и ядки орехи
-прахче ванилия
пудра захар и ванилия за овалването им
*чаената чаша е от 240 мл.
*Излизат две тави на фурната (квадратните)
Приготвяне:
Слагат се водата и олиото (маслото) да кипнат.
Прибавя се щипката сол и тенджерата се отмества от котлона.
Брашното с хлябната сода и ванилията се изсипва наведнъж и се бърка с дървена лъжица или шпатула, докато се получи топка тесто, което се отделя от стените на съда.
Охлажда се напълно. Късат се парченца тесто, което се поставя на дланта и с другата ръка се сплесква.
В средата му се поставят парче локум, 1/4 ядка орех , овалва се на правилно топче и топчетата се нареждат в тава, застлана с хартия за печене.
Пекат се на 180* до съвсем леко порозовяване.
Изваждат се и още горещи се пускат в купа с пудра захар, овалват се обилно и се нареждат в кутия или друг съд за съхранение.
Вили,къде е захарта от рецептата? Не мис е вярва да няма изобщо захар.
ОтговорИзтриванеНинка, няма захар.От Пепчо съм я взела тази рецепта.Локумът и пудрата захар са достатъчни.Топли се овалват и поемат доста захар.
ОтговорИзтриванеВ пареното тесто за еклери слагам по 1-2 лъжици захар.Няма проблем и тук да се сложи.
Хубава вечер !
днес ги направех ,но са още топли и ми блъскат на хл.сода ще се оправят ли като истинат
ОтговорИзтриванеАнонимен, по тази причина аз рядко използвам хлебна сода.Записала съм в рецептата, че ги направих с бакпулвер.Обикновено като изстинат, не се усеща миризмата.
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Чудесна рецепта и отлично представена! Хората, които следят холестерина си могат да използват олио, другите ще се радват на маслените бисквитки. Имате ли идея с какво може да се замени локума за хора които трябва да контролират захарта си?Благодаря!
ОтговорИзтриванеМария
Здравейте!Радвам се , че рецептата Ви харесва.Според мен плънката чудесно би се получила с ядка/независимо каква/и парченце сушен плод.Синя слива, смокиня,фурма,стафидки,кайсия.Не съм правила парено тесто с тъмно брашно, но мисля , че и върху това може да се помисли.
ИзтриванеХубава неделя!
Страхотна рецепта! Веднага ги направих след като я прочетох и станаха мнооого вкусни! И продуктите са точно, само че аз използвах мас и олио. Също така използвах един локум с орехи, доста олеснява работата и е много вкусен.
ОтговорИзтриване